Rakastuin totaalisesti maahan, sen uskomattoman kauniiseen luontoon ja ystävällisiin ja välittömiin ihmisiin

Haastattelu

Carina Qvick-Kansanaho

Tällä kertaa esittelyvuorossa on äitini, Anja Haapanen, yhdistyksemme jäsen, joka lisäksi opiskelee romanian kieltä. Opettaja sanoo, että yleensä Anja esittää kurssilla todella hyviä kysymyksiä, mutta tällä kertaa hän ei kysy, vaan vastaa.

Carina ja Anja
Carina ja Anja

Carina: Kuinka olet tullut aloittaneeksi juuri romanian kielen opiskelun?

Anja: Vuonna 1974 teimme perheen kanssa kolmen viikon terveysmatkan Romaniaan, Calimanestiin. Terveysmatkalla saimme paljon hyviä kylpylähoitoja sekä tietysti Gerovitalia. Ystävystyimme monien romanialaisten kanssa, ja koska kaikki eivät osanneet englantia, halusin opiskella itse romanian kieltä, jotta yhteydenpito onnistuisi paremmin. Romanian kieli muistuttaa paljon latinaa, jota olin opiskellut lukioaikoina ja kieli tuntui siksi yllättävän tutun oloiselta. Siihen aikaan Suomessa ei ollut saatavilla mitään romaniankielen oppikirjoja tai suomi-romania -sanakirjoja, mutta kirjastosta sain lainattua kielinauhoja, joiden avulla pääsin opiskelussa alkuun. Teimme seuraavat matkamme Romaniaan vuosina 1976, 1978, 1979 ja 1983, jolloin oli vielä mahdollista lentää suoraan Suomesta Romaniaan. 2000-luvun alussa opiskelin romaniaa Sampolassa Ileana Pällin johdolla, ja nyt viimeisimmät 7 vuotta Ahjolassa Elenn Stirbun opetuksessa. Romanian kurssilla on iloinen, välitön ja innostava tunnelma, se on aina viikon kohokohta ja piristävä vaikutus kestää pitkään.

C: Missä päin Romaniaa olet matkustanut?

A: Vuonna 1974 vietimme loman Calimanestissa, lähellä Ramnicu Valceaa, ja teimme bussilla retkiä lähiseudulle ja muutamiin suurempiin kaupunkeihin. Mieleen jäivät erityisesti Sighisoara, Horezu, Brasov, Sibiu, Poiana Brasov… Vuonna 1976 lomailimme Baile Felixissä. 1978 matkustimme Herculaneen, mistä vuokrasimme auton ja ajoimme yötä myöten Calimanestiin, ystäviemme luokse. Seuraavana kesänä teimme nk. lennä ja autoile -loman, eli lensimme Constantaan ja saimme käyttöömme auton viikoksi, jolloin ajoimme Ploiestin kautta halki Sinaian Calimanestiin. Näimme matkalla mm. Branin ja Pelesin linnan, valitettavasti vain ulkopuolelta, koska ne eivät olleet silloin avoinna yleisölle. Paluumatkalla ajoimme Bukarestin kautta Mamaialle rantaelämän viettoon vielä viikoksi. Vuonna 1983 vietimme kaksi viikkoa Mangaliassa, Neptunissa, Mustanmeren rannalla.

Kesäkuussa 40 vuotta sitten aloitti tämännäköinen seurue Tampereen rautatieasemalta retken kohti maata, joka jäi sydämiimme pysyvästi.
Kesäkuussa 40 vuotta sitten aloitti tämännäköinen seurue Tampereen rautatieasemalta retken kohti maata, joka jäi sydämiimme pysyvästi.

C: Mitkä asiat Romaniassa ovat sinua kiinnostaneet eniten?

A: Rakastuin totaalisesti maahan, sen uskomattoman kauniiseen luontoon ja ystävällisiin ja välittömiin ihmisiin. Saimme paljon ystäviä, joiden kanssa olemme pitäneet yhteyttä, aluksi kirjeitse ja puhelimitse, nykyisin useimmiten sähköpostin ja skypen välityksellä.

C: Mikä Romaniassa on ollut sinusta parasta?

A: Ihmisten aitous, ystävällisyys ja vieraanvaraisuus, sekä mahtava luonto, suotuisa ilmasto, upeat luostarit ja vuosisatojen kulttuuriperintö.

C: Mikä paikka Romaniassa on suosikkisi ja miksi juuri se?

A: Calimanesti - Ramnicu Valcea, missä ovat paitsi rakkaat ystävät, myös ihana Olt-joki ja upeat Karpaatit.

C: Paras muistosi Romaniasta?

A: Vierailut ystävien luona Bogdanestin kylässä, kahlailu lämpimässä Olt-joessa ja verkkaiset lounaat pitkässä pöydässä päärynäpuun alla ystävien puutarhassa.

Bogdanestissa päärynäpuun alla syömässä ystävien kanssa
Bogdanestissa päärynäpuun alla syömässä ystävien kanssa

C: Mikä on romanialainen lempiruokasi ja -juomasi?

A: Mamaliga, sarmale ja kotitekoinen punaviini.

C: Mikä on kaunein romanian kielen sana?

A: Prietenie.

Anja Stelan luona Bogdanestissa
Anja Stelan luona Bogdanestissa
Anja celebrating the IA day in Finland, with her daughter and her granddaughter
Anja celebrating the IA day in Finland, with her daughter and her granddaughter
comments powered by Disqus
Yhteystiedot
Osoite:
Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4
33100 Tampere
tampereen.suomi.romania@gmail.com
Rekisterinumero: 190.094
Y-Tunnus: 2936142-4
Hallitus
Säännot
Ota yhteyttä